fbpx

W opublikowanym niedawno w czasopiśmie Eurosurveillance artykule brytyjsko-szwedzki zespół naukowców przeanalizował sezonowość występowania kampylobakteriozy w UE na przestrzeni 8 lat – od stycznia 2008 do grudnia 2016 r. Szczególny nacisk położono na korelacje z temperaturą i opadami, a uzyskane rezultaty porównano z wynikami poprzednich badań. Bakteria z rodzaju Campylobacter stanowi jedną z najpowszechniejszych przyczyn zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej. Mikroorganizm ten odpowiada za ponad 200 tys. zgłaszanych infekcji rocznie, jednak rzeczywista liczba przypadków może sięgać nawet 9 milionów. Generuje to w krajach Wspólnoty szacowane roczne straty na poziomie 2,4 miliarda euro (10,3 miliarda złotych).

Czytaj więcej...

Informacje z branży

Program dla technologów - wartość odżywcza, etykieta, kalkulacje, rozliczenie produkcji, wycena rozbioru

Właściwe znakowanie produktów spożywczych jest kwestią niezwykle istotną zarówno dla konsumentów,...

Więcej

Pszczoły dla miast przyszłości

Zakładanie pasiek w miastach ...

Więcej

ZMIANY PRZEPISÓW POLSKICH I UNIJNYCH - UOKIK DLA ROLNICTWA

Dzięki ustawie o przewadze kontraktowej UOKiK ma możliwość realnej pomocy polskim rolnikom. Urząd...

Więcej

Reklama

Schani

Spółka SCHANI w rozumieniu biznesowym zajmuje się usługą outsourcingu pracowniczego. Dzię...

Więcej

CleanAccess

CleanAccess to nowy polski producent akcesoriów do systemów mycia w przemyśle  spożywczym. Został...

Więcej

Salmon Hygiene Polska

Firma Salmon Hygiene Polska dostarcza rozwiązania wpływające na higienę i bezpieczeństwo na obsza...

Więcej

Partnerzy

Dane teleadresowe

Ściegiennego 252

25-116 Kielce

kom: +48 692 464 838

t: +48 41 23 45 090

t: +48 41 23 45 091

w godzinach 8.00 do 16.00

info@foodjobs.pl

Skorzystaj z formularza kontaktowego

+48 692 464 838