fbpx

Spirulina to handlowa nazwa cyjanobakterii, dostępnych w sprzedaży zazwyczaj w postaci proszku. Jest ona tradycyjnie spożywana w wielu krajach – samodzielnie, jako składnik środków spożywczych lub suplement diety, który ma korzystnie oddziaływać na zdrowie. Jednakże w czasopismach naukowych kilkukrotnie opublikowano doniesienia, świadczące o wystąpieniu po spożyciu spiruliny różnorodnych działań niepożądanych. Zwróciło to uwagę ANSES (francuskiej Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska i Pracy), która zdecydowała się na przeprowadzenie oceny ryzyka spożywania suplementów diety, zawierających spirulinę.

 

 

Opublikowane w artykułach objawy, występujące po spożyciu spiruliny, są bardzo różnorodne – od zaburzeń trawienia czy alergii, aż do uszkodzeń mięśni i wątroby, jednak dawki spiruliny spożyte w tych przypadkach nie są dokładnie znane. W świetle dostępnych wyników badań nie wydaje się, aby spirulina spożywana w niewielkich dawkach (do kilku gramów dziennie dla osób dorosłych), mogła stanowić jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia ludzi. Należy jednak zwrócić uwagę, iż ilość badań epidemiologicznych, dotyczących spożywania spiruliny, jest zbyt mała, by wykazać rzadziej występujące skutki zdrowotne, takie jak np. indywidualna nadwrażliwość na tą substancję. Dodatkowo, warto wspomnieć, iż produkty zawierające spirulinę mogą być zanieczyszczone cyjanotoksynami (w szczególności mikrocystrynami), bakteriami oraz metalami ciężkimi (ołowiem, rtęcią i arsenem).

 

Ze względu na ryzyko występowania w spirulinie wymienionych zanieczyszczeń, agencja ANSES zaleca konsumentom, aby zachowali oni szczególną ostrożność przy wybieraniu preparatów, zawierających ten składnik. Powinny one pochodzić z oficjalnych kanałów dystrybucji, które są kontrolowane przez władze publiczne. Ważne jest, aby spełniały prawne wymagania oraz były w pełni identyfikowalne.

Ponadto, ze względu na charakterystykę spiruliny oraz zgłaszanych po jej spożyciu niepożądanych objawach, agencja ANSES odradza przyjmowanie suplementów diety, zawierających tą substancję, osobom z fenyloketonurią oraz cierpiącym na alergie pokarmowe.

 

Czytaj więcej....

 

Informacje z branży

Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Zanieczyszczenia produktów ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produ...

Więcej

Nowatorskie Technologie Pakowania Produktów Mięsnych

Konsekwencją dążeń do wprowadzenia coraz bardziej funkcjonalnych opakowań, dostosowanych do nowyc...

Więcej

Wynalazek z PG pozwoli wytworzyć ekologiczne produkty jednorazowego użytku

Innowacyjna kompozycja polimerowa służąca do produkcji m.in. ekologicznych sztućców jednorazowego...

Więcej

Reklama

Schani

Spółka SCHANI w rozumieniu biznesowym zajmuje się usługą outsourcingu pracowniczego. Dzię...

Więcej

CleanAccess

CleanAccess to nowy polski producent akcesoriów do systemów mycia w przemyśle  spożywczym. Został...

Więcej

Salmon Hygiene Polska

Firma Salmon Hygiene Polska dostarcza rozwiązania wpływające na higienę i bezpieczeństwo na obsza...

Więcej

Partnerzy

Dane teleadresowe

Ściegiennego 252

25-116 Kielce

kom: +48 692 464 838

t: +48 41 23 45 090

t: +48 41 23 45 091

w godzinach 8.00 do 16.00

info@foodjobs.pl

Skorzystaj z formularza kontaktowego

+48 692 464 838