fbpx

Wyniki badań jakości oregano przeprowadzonych przez duńską organizację konsumencką są niepokojące – w czterech, spośród dziesięciu badanych próbek przyprawy, znajdował się inny materiał roślinny. Ponadto jego ilość wskazuje na to, iż mało prawdopodobne jest, żeby było to przypadkowe zanieczyszczenie. W trzech badanych przyprawach, oregano stanowiło jedynie 50% masy produktu, zaś w czwartej tylko 70%. Wśród pozostałych składników, których obecność była niezgodna z deklaracją umieszczoną na opakowaniu przyprawy, znajdowały się suszone liście innych roślin takich jak drzewo oliwne czy mirt.

 

Badania przeprowadziła duńska organizacja konsumencka Forbrugerrådet Tænk. Próbki poddano analizie laboratoryjnej z wykorzystaniem spektroskopii fourierowskiej (FT-IR) oraz modelowania chemometrycznego i spektrometrii masowej w celu potwierdzenia. Przyprawy zostały zakupione w supermarketach i mniejszych sklepach w okolicach Kopenhagi latem 2017 roku. Badania prowadzone były również w okresie letnim. Forbrugerrådet Tænk poddał badaniom 10 różnych, dostępnych na rynku przypraw oregano.

 

Jak twierdzi Gitte Sørensen, jeden z członków organizacji: “Jako organizacja konsumencka nie możemy przetestować wszystkich, znajdujących się na rynku produktów, ale możemy zwrócić uwagę na problem. Do badania wybraliśmy pojedyncze produkty z pojedynczych partii produkcyjnych. Wiadomo, że pomiędzy poszczególnymi partiami mogą występować różnice”. Gitte Sørensen zwraca jednak uwagę na to, iż ważne jest, by produkt, który trafia do konsumenta był powtarzalny, a jego skład odpowiadał deklaracji na opakowaniu. Podkreśla, że trzeba zrobić wszystko, by konsument nie miał wątpliwości odnośnie składników produktu.

 

 

Czytaj więcej...

Informacje z branży

DOBROWOLNE SYSTEMY ZNAKOWANIA WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ W EUROPIE - CZĘŚĆ III: DZIAŁANIA FIRM I OCZEKIWANIA KONSUMENTÓW

Pięć największych firm spożywczych na świecie zarzuciło prace nad nowym systemem znakowania żywno...

Więcej

O CZYM MYŚLĄ KONSUMENCI, KIEDY MÓWIĄ O ŻYWNOŚCI ZE ZRÓWNOWAŻONEJ PRODUKCJI?

Według najnowszego raportu „Badanie żywności i zdrowia 2019” Międzynarodowej Rady Informacji o Ży...

Więcej

Kultury starterowe - postęp w technologii przetwarzania żywności

W produkcji żywności coraz częściej wykorzystywane są kultury bakteryjne z dodatkiem kwasu mlekow...

Więcej

Reklama

Schani

Spółka SCHANI w rozumieniu biznesowym zajmuje się usługą outsourcingu pracowniczego. Dzię...

Więcej

CleanAccess

CleanAccess to nowy polski producent akcesoriów do systemów mycia w przemyśle  spożywczym. Został...

Więcej

Salmon Hygiene Polska

Firma Salmon Hygiene Polska dostarcza rozwiązania wpływające na higienę i bezpieczeństwo na obsza...

Więcej

Partnerzy

Dane teleadresowe

Ściegiennego 252

25-116 Kielce

kom: +48 692 464 838

t: +48 41 23 45 090

t: +48 41 23 45 091

w godzinach 8.00 do 16.00

info@foodjobs.pl

Skorzystaj z formularza kontaktowego

+48 692 464 838