fbpx

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w nocie prasowej z 25 października 2017 r. ostrzega przed możliwymi zagrożeniami dla zdrowia związanymi z furanem - związkiem wytwarzającym się naturalnie podczas ogrzewania żywności.

Według opinii ekspertów EFSA długotrwała ekspozycja konsumentów na furan i metylofurany w żywności może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Najbardziej narażoną grupą osób są niemowlęta, głównie ze względu na wysokie spożycie gotowych do spożycia dań w słoikach. W pozostałych grupach konsumentów, w zależności od wieku i nawyków, narażenie na ekspozycję wynika głównie ze spożycia żywności na bazie zbóż oraz kawy.

Furan oraz związki takie jaki 2- i 3-metylofurany są zanieczyszczeniami chemicznymi, które tworzą się naturalnie w trakcie ogrzewania żywności, w tym gotowania. Należy zaznaczyć, że substancje te były zawsze obecne w gotowanej lub podgrzewanej żywności.

 

Potencjalne ryzyko związane z furanem

EFSA przeprowadziła ocenę związku na podstawie monitorowania poziomów furanu w żywności oraz ekspozycji wśród konsumentów. Dr Helle Knutsen, przewodnicząca Panelu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Żywnościowym, powiedziała:

 

"W oparciu o badania na zwierzętach stwierdziliśmy, że uszkodzenie oraz rak wątroby są najbardziej poważnymi skutkami zdrowotnymi. To w jaki sposób furan powoduje raka nie jest jeszcze do końca zrozumiały. Nie wykluczamy, że może być spowodowany bezpośrednią interakcją z DNA, jednak do tej pory nie udało się nam ustalić bezpiecznego poziomu - tolerowanego dziennego spożycia (TDI). Obliczyliśmy natomiast margines ekspozycji na związek. Tak jak Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) oceniliśmy, że ekspozycja konsumentów na furan zawarty w żywności wskazuje na zagrożenie dla zdrowia ludzkiego”

Czytaj więcej....

 

Informacje z branży

10 Najbardzije Lubianych Przez Polaków Słodyczy

Pomimo coraz popularniejszego trendu eco i healthy na polskim rynku ciągle dominują typowo czekol...

Więcej

Jakość kontrolowana, idea systemu HACCP

Ideą systemu HACCP jest odejście od drobiazgowego poddawania mięsa i wyrobów wędliniarskich b...

Więcej

Reklama

Schani

Spółka SCHANI w rozumieniu biznesowym zajmuje się usługą outsourcingu pracowniczego. Dzię...

Więcej

CleanAccess

CleanAccess to nowy polski producent akcesoriów do systemów mycia w przemyśle  spożywczym. Został...

Więcej

Salmon Hygiene Polska

Firma Salmon Hygiene Polska dostarcza rozwiązania wpływające na higienę i bezpieczeństwo na obsza...

Więcej

Partnerzy

Dane teleadresowe

Ściegiennego 252

25-116 Kielce

kom: +48 692 464 838

t: +48 41 23 45 090

t: +48 41 23 45 091

w godzinach 8.00 do 16.00

info@foodjobs.pl

Skorzystaj z formularza kontaktowego

+48 692 464 838